Voidakseen hyvin aikuisen tulisi syödä päivittäin paljon kasviksia. Todella paljon kasviksia. Joskus muinaisuudessa puhuttiin, että puoli kiloa päivässä kasviksia on sopiva määrä. Ravintoainepitoisuudet eivät ole valitettavasti pysyneet ruoassamme samanlaisina vuosien saatossa. Saadaksemme kaiken välttämättömän, pelkästään vihreitä kasviksia tulisi saada puoli kiloa päivässä. Siihen sitten punaiset, keltaiset, liilat ja kaikki muut lisäksi. Huh! Aika määrä. Niin – ja oletko joskus punninnut esimerkiksi lehtisalaattia. Eihän se mitään paina!

Onko Sinun helppo syödä tarpeeksi kasviksia? Minä voin tunnustaa. Luulin syöväni reippaasti kasviksia. Eräänä päivänä päätin punnita normaaliannokseni. Lukema ei ollut kaunista luettavaa. Nippa nappa pääsin puoleen väliin suositellusta annosmäärästä.

Olen viime aikoina opetellut muutaman elämää helpottavan reseptin, jolla saan nopeasti ja helposti korjattua meidän perheen ruokavalion vihreän osuuden riittäväksi. Haluatko kuulla, mikä se on?

Mikä on vihreiden kasvisten taika? Vihreät kasvikset sisältävät mm. hivenaineita, vitamiineja, antioksidantteja ja liukenematonta kuitua. Mitä tummemman vihreää, sen parempi.

Näin kirjoittaa Satokausikalenteri lehtikaalista:

”Lehtikaali sisältää kaikista ravintokasveista eniten B2- vitamiinia, K -vitamiinia ja karotenoideja. Jos sitä vertaa meille kaikille tuttuun appelsiiniin, niin se sisältää melkein kolminkertaisen määrän C-vitamiinia. Toisin kuin appelsiinin, lehtikaalin viljely onnistuu meillä Suomessa. Siitä löytyy runsaasti myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita kuten kaliumia ja fosforia. Lehtikaalin energiasisällöstä melkein 40 prosenttia tulee proteiinista.”

Oletko sinä kokeillut lehtikaalia? Jos et ole vielä testannut, suosittelen lämpimästi. Kokeile vaikka wokkiruokien joukkoon tai laita smoothieseen. Lehtikaalisipsit ovat myös kokeilun arvoiset!

Niin, mikä se olikaan meidän perheen pikavinkki vihreämpään ruokaan? Trendikkäät viherpirtelöt? Uudet eksoottiset reseptit? Ehei. Kaunis ajatus mutta nyt tarkoitin pakasteita. Luit ihan oikein. Ei kovin trendikästä mutta sitäkin järkevämpää. Nykyisen tietämyksen mukaan pakastaminen ei hävitä ravintoaineita juurikaan. Kiireisessä arjessa helpottaa todella paljon, kun ottaa pakastimesta pussillisen papuja tai muuta vihreää herkkua ja pikakeittää ne samalla kun valmistaa muunkin ruoan. Niissä kun lukee painokin, niin on helppo laskea, saako meidän perhe tarpeeksi!

Onko Sinulla hyviä keinoja lisätä riittävästi vihreää ruokavalioon? Kerro, laita viestiä!

Matleena